Odense – mesto gde bajke oživljavaju (Jovana Pelić)

 

Zahvaljujući stipendiji danskog Ministarstva prosvete i nauke, imala sam priliku da provedem još jedno leto u Danskoj, na Univerzitetu u Odenseu, u okviru Letnje škole danskog jezika i kulture.

IMG 2785 umanjena

Odense je grad smešten na ostrvu Fin i rodno je mesto najpoznatijeg pisca bajki – Hansa Kristijana Andersena.

Pored muzeja i njegove rodne kuće, svuda po gradu nalaze se skulpture inspirisane njegovim stvaralaštvom. Festival Hansa Kristijana Andersena se održava svakog leta i tada se, tokom dana, može uživati u besplatnim pozorišnim predstavama u Eventyrhaven parku, dok su večernji termini rezervisani za brojne koncerte.

K1 umanjenaKuća Hansa Kristijana Andersena umanjena

 

Imala sam neverovatnu sreću da prisustvujem nastupu talentovane pevačice Eivør koja, osim na danskom, peva i na farskom, islandskom, švedskom i engleskom jeziku. U Odenseu možete posetiti i Zoološki vrt, Katedralu Svetog Knuda, park Munke Mose, a ukoliko želite da se opustite, svakako vam preporučujem da besplatno posetite bazen u luci.

IMG 2608 1 umanjena

Ukoliko ste avanturistički nastrojeni i želite da istražite okolinu Odensea, odlična je vest da možete iznajmiti bicikl na 24h i to - besplatno! Šume oko Univerziteta, zamak Egeskov ili obližnji gradić Kerteminde gde, pored prelepe plaže, postoji i muzej Johanesa Larsena, moja su preporuka kada je vožnja bicikla u pitanju.

6 umanjenaIMG 2897 umanjena

 

Budući da je ovo univerzitetski grad, postoje mnoga mesta za izlaske, a neka od mojih omiljenih su Ryan’s of Odense i The Old Irish Pub, u kojima ćete, pored jeftinog piva, naići na veliki broj Danaca, koji su uvek više nego raspoloženi da sa vama podele svoje mišljenje da je "Danska najbolja zemlja na svetu" - ukoliko to do tog trenutka niste sami shvatili.

IMG 3008 umanjena

Nadam se da sam uspela da vam prenesem makar delić svog prelepog iskustva ili vas možda podstakla na učenje danskog jezika. Takođe, nadam se da će vam neke od ovih informacija biti korisne, ukoliko odlučite da posetite Odense.

Venlig hilsen fra Jovana!

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs