Rovaniemi - grad u kome živi Deda Mraz

Reč dve o Rovaniemiju. To je glavni grad finske pokrajine Laponije. Nalazi se iznad severnog polarnog kruga, pa temperatura zimi pada i do minus 36 stepeni. Zapravo, najniža zabeležena temperatura je minus 47 stepeni. Leti sunce ne zalazi, a zimi ne izlazi, tako da se može videti polarna svetlost koja oslikava tamno nebo. Prvi put se ime ovog grada u zvaničnim dokumentima pominje 1453. godine. U to vreme to i nije bio grad, već je na tom prostoru bilo nekoliko sela čiji su se stanovnici uglavnom bavili lovom i ribolovom. Grad je tokom Drugog svetskog rata bio spaljen. Danas je to moderan grad u kome je smešten univerzitet. Turizam je važna grana privrede ovog grada koji godišnje poseti i do pola miliona turista. Nekoliko zgrada u Rovaniemiju je projektovao, u svetu poznati arhitekta, Alvar Alto. Kroz grad protiče reka Kemijoki.

rov1

Svakako najpoznatiji žitelj Rovaniemija je Deda Mraz. Na finskom se zove Joulupukki. Godine 1998. otvoreno je Deda Mrazovo selo. U školi za vilenjake mogu se naučiti vilenjačke veštine. Polaznici ove škole dobijaju diplomu kao dokaz da su veštine savladane. U Deda Mrazovoj kuhinji možete naučiti da pravite medenjake (kolače začinjene đumbirom). Prave se u obliku srca i služe se uz kuvano vino. Iza teških drvenih vrata, u prostoriji osvetljenoj svećama sedi starac sa gustom belom bradom, u crvenom odelu, sa crvenom kapom. To je Deda Mrazova kancelarija u kojoj mu možete šapnuti svoje želje. U školi kaligrafije možete i vi naučiti da ispisujete ukrasna slova koja ispisuju vilenjaci na Božićnim čestitkama. U Ledenoj dvorani sačekaće vas Ledena kraljica od koje ćete čuti priče o finskoj prirodi.

rov2

Ovde možete videti i životinje koje žive u tim krajevima, u obliku ledenih skulptura. U Ledenom baru obavezno probajte Poljubac Ledene kraljice, piće koje se služi u ručno napravljenim čašama od leda. Na mnogim mestima na zemaljskoj kugli možete preći Polarni krug, ali samo na jednom mestu, u Deda Mrazovom selu, možete to uraditi 50 metara pod zemljom. Preciznije govoreći, neće ga preći, već ćete proći ispod njega. Još jedna atrakcija je vožnja sankama koja se završava u vilenjačkoj fabrici igračaka, koja u decembru radi punom parom.

rov3

U Vilenjačkoj radionici imaćete priliku da naučite kako da napravite ukrase za božićnu jelku. Veliki broj pisama adresiranih na Deda Mraza stigne tokom godine. Sva ta pisma završe u Deda Mrazovoj pošti. Sortiraju ih njegovi verni pomoćnici – vilenjaci. Iz ove pošte može poslati razglednicu nekoj dragoj osobi. Na razglednici će biti specijalan pečat i specijalna poštanska markica.

Ako budete imali prilike, svakako posetite ovo magično mesto, gde bajka postaje stvarnost.

Autor: Dimitrije Crnić

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs