Švedski sevdah: godišnjica smrti najvećeg švedskog trubadura

 Piše: Teodora Gogin

 

trubaduri 460 240px

 

U novije vreme se u Švedskoj pod trubadurom podrazumeva ono što bismo na engleskom nazvali „singer-songwriter“, odnosno, trubadur je osoba koja sama piše i izvodi svoju muziku, najčešće uz minimalnu muzičku pratnju, ali u pitanju mogu da budu i stihovi drugih pesnika prilagođeni za pevanje. Od instrumenata se najčešće viđaju akustične gitare, lire, ali i harmonike, a tematika nije samo ljubavna, već boemska, dotičući se i društvenih nepravdi. 

 

 

Smatra se da nema trubadura u Švedskoj koji nije otpevao bar jednu pesmu Karla Mikaela Belmana (Carl Mikael Bellman), pesnika i muzičara poznatog po boemskom stilu života koji je vodio i koji je opevao u svom ogromnom opusu, ostavivši neizbrisiv trag u skandinavskoj muzici, ali i književnosti. Rođen je 4. februara 1740. godine, a umro je na današnji dan, 11. februara 1795. godine. Njegov talenat prepoznali su roditelji, kada je još kao dečak bio bolestan i u groznici, buncajući govorio u stihovima. Belman je kontradiktorni spoj mladića koji je prevodio psalme i čoveka koji je nagomilao toliko dugova da je morao da pobegne u Norvešku na neko vreme. Koliko je značajan kao figura, ogleda se u jeziku, u to u pridevu „belmanski“ (šv. bellmansk), ali i u obilju viceva čiji je on junak, poput našeg Perice. U ovim vicevima Belman predstavlja ili dovitljivog šaljivdžiju ili jednostavno Šveđanina, ako šala uključuje pripadnike drugih nacionalnosti, iz čega možemo da zaključimo da su ove šale samo prvobitno bile inspirisane njegovim životom, a da su ga kasnije nadrasle. Belmanova najpoznatija zbirka pesama nosi naziv „Fredmanove epistole“ (šv. Fredmans epistlar) prema njihovom glavnom junaku, čija pijanstva i udvaranja pratimo. Jedna od tih pesama predstavlja serenadu posvećenu Uli:

 

 

 

 

Krajem 19. veka, rodio se Evert Tob (Evert Taube), koji je tokom svog dugog života stvorio mnoštvo trubadurskih pesama. Ovaj umetnik, a to kažemo jer se pored pisanja (i poezije i proze) i muzike bavio i slikanjem, iza sebe je ostavio preko dve stotine pesama. Njegov lik i delo dodatno su prepoznati 2015. godine, od kada Tob krasi novčanicu od 50 kruna. Poživeo je dovoljno dugo da možemo da njegova izvođenja imamo na snimcima kao što je ovaj, u kome se vidi inspiracija koju je dobio tokom svojih mornarskih dana:

 

 

Tob je pisao i uspavanke, što možda ne biste očekivali imajući u vidu raspojasan život koji se pripisuje trubadurima, a naročito Belmanu kao nekakvom prototipu. Primer uspavanke možete poslušati ovde:

 

Zanimljivo je povući paralelu između Toba, koji je imao i argentinsko državljanstvo, i narednog poznatog trubadura, Korelisa Vresvejka (Cornelis Vreeswijk), koji nikada nije dobio švedsko državljanstvo, uprkos tome što ga mnogi smatraju švedskim nacionalnim trubadurom. Vresvejk, pesnik, kompozitor i glumac, došao je iz Holandije u Švedsku sa roditeljima kao dvanaestogodišnjak. Inspiraciju za svoju muziku našao je u francuskim šansonama, američkom bluzu i tradicionalnom holandskom epskom pesništvu. Kao i Belman i Tob, i on je imao „stalnu postavku“ likova u svojim tekstovima, pa je tako njegov pandan Belmanovoj Uli bila An-Katrin. Slavu je dosegao tokom šezdesetih godina prošlog veka kada je pisao ili tekstove s političkom porukom, ili tekstove takve tematike da njegove pesme nisu mogle biti puštane na radiju. Njegove interpretacije Tobovih i Belmanovih pesama bile su veoma popularne, ali kako je već bilo tradicionalno, privatni život trubadura nije pratio istu uzlaznu putanju kojom je išla njegova karijera. Jedna od njegovih najpoznatijih pesama, „Neki idu pocepanih cipela“ (šv. Somliga går med trasiga skor), pravi je primer sete koju obično asociramo s trubadurima:

 

 

 

 

Kako smo videli, tradicija trubadurske muzike preživela je do naših dana, i u izvesnom smislu je spona između nas kao južnije kulture, čija muzika opeva sevdah, merak i samozaborav uz piće, sa skandinavskim kulturama, koje često pogrešno smatramo suštom suprotnošću. 


Izvor:

 

https://belegbg.wordpress.com/2018/09/28/rec-dve-bez-povoda-trubadur/

https://taurusanima.blogg.se/2015/april/trubadur-musik.html

http://www.gitarrkurser.net/musikstilar/trubadurmusik-gitarr-stil-style-guitar.shtml

https://youtu.be/DVQWbpq1hOs

https://sv.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Vreeswijk

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://open.spotify.com/artist/5B38ZGYpd0msq1LKOyz2r9&ved=2ahUKEwj5g67B1NT1AhXqR_EDHd_9A0QQjjh6BAg-EAE&usg=AOvVaw0t3CY48JWKwYsbSoToQ1N8

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs