Skandinavski filmski četvrtak - drugo izdanje preporuka za leto

 Priredila: Stefana Pekez

 

Filmske preporuke Sajt

Ukoliko  ste propustili prvi deo ovog serijala, pročitajte ga ovde!

 

Charter (2020)

Režija: Amanda Kernell; trajanje: 1h 34min

Žanr: drama

Zemlja: Švedska

 

Najnoviji film Amande Kernel, rediteljke čije je prethodno ostvarenje Sameblod ostvarilo zapažen uspeh, kao glavnu temu obrađuje način na koji proces razvoda utiče na članove porodice. 

Protagonistkinja filma Alis nalazi se usred teškog razvoda i borbe za starateljstvo nad svoje dvoje dece. Stvari se ne odvijaju povoljno po nju i, pored toga što je gotovo izvesno da će izgubiti starateljstvo, njen bivši muž Matijas deluje odlučno da će je u potpunosti isključiti iz života dece. Ne bi li provela neko vreme sa njima i pokušala da ponovo uspostavi dobar odnos koji je ozbiljno narušen, Alis se odlučuje na očajnički potez – bez znanja i saglasnosti oca, ona odvodi Vinsenta i Elinu i odlazi s njima na Tenerife, na ono što bi trebalo da bude odmor.

 

Premda film nije brzog tempa sve vreme je prisutna napetost u pogledu razvoja situacije i iščekivanja šta će se dalje dešavati, da li će doći do nekog razrešenja, te će vas ovaj film sigurno držati na ivici sedišta. Kako radnja filma odmiče, otkrivaju se razne sitne pojedinosti i nagoveštaji u pogledu onoga što se izdogađalo i dovelo do trenutnih okolnosti , ali jasnog i nedvosmislenog odgovora na mnoga pitanja nema. Međutim, cilj ovog filma nije da pruži konačne odgovore već pre da nam dâ uvid u psihološke posledice visoko stresne situacije u kojoj su emocije prenaglašene i gde nema pozitivaca i negativaca već ljudi s vrlinama i manama koji često reaguju iracionalno i kontradiktorno.

 

 

A White, White Day (Hvítur, hvítur dagur 2019)

Režija: Hlynur Pálmason; trajanje: 1h 49min

Žanr: drama

Zemlja: Island

 

On such days when everything is white and there is no longer any difference between the earth and the sky, then the dead can talk to us who still are living

 

Ovaj citat nepoznatog autora kojim se otvara film ujedno ga savršeno predstavlja. Islandski pejzaži, tako često obavijeni maglom, posredno se dovode u vezu s unutrašnjim svetom protagoniste i tragedijom koja ga je zadesila.

Film prati policijskog oficira Ingimundura koji pokušava da nastavi život nakon pogibije žene. Iako na prvi pogled deluje kao da se stoički drži, postaje jasno da se iza te spoljašnje, površinske predstave kriju intenzivne emocije i da je prošlost sve samo ne prošla. 

 

Kada počne da sumnja da je njegova žena imala aferu s jednim meštaninom, Ingimundur postaje opsesivan u svom nastojanju da otkrije šta se tačno dogodilo, zaslepljen ljubomorom i željom za osvetom do te mere da skoro ugrožava odnos sa svojom unukom Salkom, koji predstavlja jednu od najsvetlijih i najčistijih tačaka u njegovom životu.

Ovo je priča o bolu, nedostajanju i velikoj ljubavi koja može da postane i destruktivna sila. Na sveden, suptilan i minimalistički način, film daje intiman, dubok i kompleksan psihološki portret glavnog lika.

 

Yes-People (Já-Fólkið 2020)

Režija: Gísli Darri Halldórsson; trajanje: 8min

Žanr: kratkometražni animirani

Zemlja: Island

 

Za kraj ovog teksta predstavljamo vam islandski film koji je bio nominovan za Oskara u kategoriji najboljih kratkometražnih animiranih filmova ove godine.

Film prati nekoliko stanovnika jedne stambene zgrade tokom jednog sasvim običnog dana u njihovim životima. Dok se suočavaju sa svim svakodnevnim izazovima jedina reč koja se može čuti (s jednim izuzetkom na samom kraju) jeste islandsko. Kroz ovu jednostavnu rečcu prenosi se širok spektar emocija i otkriva mnogo o samom karakteru likova i njihovom međusobnom odnosu.

Prema rečima režisera, ideja za film se javila kada je svom inostranom prijatelju objašnjavao svu raznovrsnost upotrebe i značenja koje reč u islandskom jeziku može da ima u zavisnosti od načina izgovora. Pa pogledajte ovaj filmić i otkrijte i sami sve nijanse te slojevite rečce.

 

Film traje svega osam minuta i možete ga pogledati u celosti na Jutjubu.

 

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs