Skandinavski filmski četvrtak

 Pripremila: Stefana Pekez

 

Filmske preporuke sajt

 

Amundsen (2019) - čovek iza mita

Režija: Espen Sandberg; trajanje: 2h 5min

Žanr: biografija, drama, avantura 

 

Ukoliko još uvek niste imali priliku da pogledate ovaj film, pravo je vreme da to učinite sada uoči godišnjice rođenja velikog norveškog istraživača polarnih predela Rualda Amundsena, koja pada na sutrašnji dan, 16. jula. Režiser Espen Sandberg je inače snimio filmove Max Manus: Man of War (2008) o jednom od najznačajnijih pripadnika norveškog pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata, Maksu Manusu i Kon-Tiki (2012) o ekspediciji Tora Hejerdala, a ovim najnovijim filmom se još jednom dokazao kao prava osoba za priče o odvažnim Norvežanima koji su obeležili istoriju zemlje.

Amundsen je poznat kao vođa ekspedicije koja je prva stigla do Južnog pola i kao vođa prve vazdušne ekspedicije na Severni pol, time postavši prvi čovek koji je bio na oba pola. Ipak, ovaj film se ne  bavi samo njegovim postignućima u oblasti polarnih istraživanja. Amundsenova životna priča u filmu je najvećim delom ispričana kroz dijalog njegove partnerke Bes Magids i brata Leona koji nam, svako iz svoje perspektive, daju sliku Amundsena kao idealiste i ekscentrične ličnosti odnosno čoveka sebične ambicije koji nije prezao ni od čega ne bi li postigao svoje ciljeve. Film ima vrlo širok fokus i obrađuje razne događaje iz Amundsenovog života, a može se reći da je crvena nit pokušaj da se otkrije i prikaže ko je stvarno bio čovek iza mita.

 

 

Tove (2020) - portret umetnice u mladosti

Režija: Zaida Bergroth; trajanje: 1h 43min

Žanr: biografija, ljubavni, drama


 

Ostajemo još malo u žanru biografskih filmova, mada ovaj film ipak nudi nešto drugačije u odnosu na prethodni.

Centralna ličnost filma je Tuve Janson, švedsko-finska slikarka, ilustratorka, književnica i autorka stripova. Najpoznatija je kao kreatorka čuvenih Mumina, simpatičnih i dobroćudnih debeljuškastih trolova, pomalo nalik na nilske konje zbog svojih izduženih njuški, koji prolaze kroz najrazličitije avanture i dogodovštine. 

Film obrađuje period od oko jedne decenije umetničinog života tokom četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka. Ovaj period je izuzetno značajan i formativan za Tuve kako na profesionalnom tako i na ličnom planu, mada ih je teško, pa i gotovo nemoguće potpuno razdvojiti. Tuvin život obeležen je objavljivanjem prve knjige Mumina i dvema ljubavnim aferama, s intelektualcem leve političke orijentacije Atosom Virtanenom i pozorišnom rediteljkom Vivikom Bandler. Atos i Vivika biće inspiracija za Tuve i njen rad na Muminima, ali će kroz te odnose bolje upoznati i sebe.

Kroz film nam se otvara kompleksan portret mlade umetnice koja pokušava da pronađe svoje mesto.

 

 

Sune trilogija - zabava za sve uzraste 

Žanr: porodični, komedija, avantura

 

Problemi i dogodovštine šarmantnog švedskog školarca Suneta i njegove porodice i prijatelja tema su mnogih knjiga za decu i mlade iz pera švedskog dvojca Andeša Jakobsona i Serena Olsona. Sunetove avanture poslužile su i kao inspiracija za urnebesno zabavne i opuštajuće filmove koje možete gledati s decom, porodicom ili prijateljima. Dobra zabava je zagarantovana, a filmovi nude više od pukog humora i dotiču se, na svoj način, i ozbiljnijih tema.

Mi vam ovde predstavljamo poslednja tri filma iz franšize koji imaju istu glumačku postavu glavnih likova te se uslovno govori o trilogiji, a dobra vest je da, ukoliko vam Sune i porodica Andešon prirastu za srce, ovo nije sve te možete potražiti i pogledati i ranije filmove.

 

Sune vs. Sune (2018)

Režija: Jon Holmberg; trajanje: 1h 29minSinopsis: U Sunetov razred dolazi nov dečak koji je uspešniji od njega i sve ono što Sune želi da bude. Na svu tu muku, još se i zove isto kao on. Što se Suneta tiče, nova školska godina nije mogla gore da počne.

 

Sune - Best Man (2019)

Režija:  Jon Holmberg; trajanje: 1h 28minSinopsis: Sune željno iščekuje školsko putovanje na koje će ići sa Sofi, devojčicom u koju je zaljubljen. Međutim, ispostavlja se da i venčanje njegovog dede, koji želi da mu Sune bude kum, pada baš na isti datum. Šta će Sune odlučiti? Venčanje ili ekskurzija? Ili možda oba?

 

Sune - Uppdrag: Midsommar (2021)

Režija: Erland Beskow; trajanje: 1h 26min


Sinopsis: Sune i Sofi su u ovom filmu malo stariji i njihova veza ozbiljnija. Njihove porodice odlučuju da proslave praznik Midsommar (Ivanjdan) zajedno, međutim neposredno pred put Sofi raskida sa Sunetom. Da li će Sune uspeti da popravi situaciju i provede romantični Ivanjdan sa Sofi, slično kao njegovi roditelji pre 20 godina?

Realizaciju projekta "Nordijska čitaonica" finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu www.norveska.org.rs