U obilasku muzeja Skandinavije sa Skandinavskim kutkom

Nacionalni muzeji i galerije se obično nađu na prvom mestu liste „šta obići”. Ovakvi muzeji prenose istoriju i kulturu države, sve ono što je najznačajnije i najosnovnije što treba znati i videti. Međutim, ako zagrebemo malo dublje, možemo pronaći mnoštvo muzeja koji su možda interesantniji. Ovo je naša preporuka za muzeje Skandinavije:

  1.  Skansen (Stockholm)

skansen entr 2015a 2

Skansen se smatra najstarijim muzejom na otvorenom na svetu. Nalazi se na ostrvu Djurgarden u centralnom delu Stokholma već 120 godina. Skansen je zapravo veliki kompleks (300 hiljada kvadratnih metara) koji obuhvata više aktivnosti. Možete obići zoološki vrt, akvarijum i farmu životinja, voziti se uspinjačom do samog kraja parka ili posetiti neku od skoro 150 originalnih švedskih kuća koje su dopremljene iz svih krajeva zemlje sa ciljem da upozna posetioce kako su Šveđani živeli pre procesa industrijalizacije. Za ovaj muzej je potrebno odvojiti čitav dan, dok se cene ulaznica kreću oko 13 eura.

  1. Luizijana muzej moderne umetnosti (Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk)

20140516 louisiana parken8

Na samo četrdesetak kilometara severno od Kopenhagena nalazi se raj za ljubitelje moderne umetnosti. Iako se nalazi van glavnog grada, ovaj muzej je najposećeniji muzej u Danskoj. Osim dela danskog dizajna i arhitekture, posetioci uživaju u izložbama moderne i savremene umetnosti koje datiraju od perioda Drugog svetskog rata do danas. Pablo Pikaso, Klod Mone, Endi Vorhol, Roj Lihtenštajn su samo neka od zvučnih imena koja se izlažu u ovom muzeju. Skupina skulptura i koncertna hala, koja se nalazi u sklopu, takođe su vredne pažnje.  Cena ulaznice je oko 16 eura.

  1. Vigelandov park i muzej (The Vigeland Park and The Vigeland Museum, Oslo)

Parque Frogner Oslo Noruega W05

U okviru Frogner parka u Oslu nalazi se jedna od svetski najbogatijih izložbi skulptura na otvorenom. Autor skulptura je norveški vajar Gustav Vigeland koji je, osim po svojim delima, poznat i po tome što je dizajnirao izgled medalje koja se dodeljuje dobitnicima Nobelove nagrade za mir. U parku je postavljeno ukupno 212 bronzanih i granitnih skulptura različitih veličina, dok sve kao glavni motiv imaju čoveka. „Ljuti dečak” („Sinnantaggen”) je najpoznatije delo izloženo u parku, dok najviše pažnje privlači Monolit visok 14,12 metara koji čine skulpture 32 čoveka. Ulaz u park je besplatan, dok se ulaz u Vigelandov muzej koji se nalazi u samom parku naplaćuje. 

  1. Amos Reks (Amos Rex, Helsinki)

a6f85c3e19627bb80f103208c2d77005

Amos Reks je najmlađi muzej u Helsinkiju, a već privlači mnogo pažnje. Iako postoji tek od 2018. godine, on broji preko 10.000 posetilaca nedeljno. Muzej je posvećen Amosu Andersonu, vlasniku najvećih novina na švedskom jeziku u Finskoj (Hufvudstadsbladet). Finci su poznati po svojim arhitektonskim dostignućima, a ovaj muzej je svakako jedno od tih. Muzej se ističe po svom specifičnom spoljašnjem izgledu. U muzeju se izlažu dela iz privatne kolekcije Amosa Andersona čiji su autori Tuve Janson, Tiko Salinen, Frančesko Basano i mnogi drugi. Muzej za godinu dana publici predstavi 8 do 12 izložbi moderne umetnosti.

  1. Muzej Vasa (Vasa Museum, Stockholm) + Muzej vikinških brodova (The Viking Ship, Oslo)

vasa museum

Ova dva muzeja se nalaze u različitim državama i gradovima, ali imaju dosta toga sličnog. I jedan i drugi kao centralnu figuru imaju brod. U muzeju Vasa možete videti brod visine preko 50 i širine 69 metara koji je potonuo nakon samo 5 metara plovidbe. Brod je potonuo davne 1628. godine i bio je na dnu punih 333 godine. U muzeju možete videti proces rekonstrukcije, njegovu istoriju i očuvane delove. Sa druge strane, muzej u Oslu predstavlja brodove iz vikinškog perioda, kako su se oni koristili i kako su izgledali. Ljubiteljima moreplovstva i brodova će se ovi muzeji najviše dopasti.

Nažalost, naša preporuka se ovde zaustavlja iako nam Skandinavija nudi još mnogo zanimljivih muzeja poput Kiasme (Kiasma) i Muzeja finskog dizajna (Finnish Design) u Helsinkiju, Holmenkolen muzeja skijanja u Oslu (Holmenkollen Ski Museum), ABBA u Stokholmu itd. Čekamo vaše utiske!


FilipFilip Petković je student završne godine Filološkog fakulteta, odsek za skandinavske jezike. Za skandinavske jezike se zainteresovao sasvim slučajno, a na kraju se ispostavilo da je to jedna od najvećih ljubav koju je imao, uz putovanja, folklor i muziku. Upravo kroz jednu od svojih folklornih turneja je otkrio čari Stokholma, njegovog omiljenog grada, i malo po malo se sve više interesovao za zemlje Skandinavije što ga je navelo do toga da želi da nauči skandinavske jezike, posebno švedski. Smatra da su mu muzika i jezici najveći prijatelji, a najlepše se oseća na aerodromima i u avionima. Želja za napredovanjem, novim saznanjima i druženjem ga je dovela u Skandinavski kutak. Iako je Skandinavija jako popularna u Srbiji, on smatra da ipak zaslužuje još veću pažnju i da je Kutak odličan način da uspe u tome.